Geplaatst op 25 jan. 2023
“We hadden de hoeve al een tijdje op het oog, maar gezien de hoge renovatiekost durfden we niet meteen de sprong te wagen. Toen het pand na een jaar in prijs zakte en we hoorden dat de volgende makelaar een projectontwikkelaar was, wisten we het zeker: dit pand moet bewaard worden.” Het creatief duo – zij is kunstenaar & decoratrice, hij interieurarchitect – kocht de site in 2009 en renoveerde de gebouwen stap voor stap. “Toen de Scheldearm hier nog liep, was dit een loskade voor schepen. Maar je ziet ook de sporen van de oude varkens- en koeienstallen. Het is een pand met een rijke geschiedenis en dat authentieke karakter wouden we zoveel mogelijk respecteren. Toen we het hoofdgebouw na de aankoop voor het eerst betraden, had het veel weg van een ruïne. We begonnen dus echt van nul.”
“Toen we het hoofdgebouw na de aankoop voor het eerst betraden, had het veel weg van een ruïne. We begonnen dus echt van nul.”
“Het hoofdgebouw renoveerden we tot een familiewoning, maar daarnaast wouden we ook een polyvalente ruimte creëren om de site open te stellen voor het grote publiek.” Zo werd Baxus geboren: een verhuurruimte van ongeveer 250 m2 voor een zestigtal personen. Een creatieve plek voor workshops, seminaries en kleinschalige feesten. “Zowel voor onze woning als voor Baxus hebben we zoveel mogelijk met natuurlijke materialen gewerkt: isolatie van hennepblokken en natuurpleister, vloer van gestampte aarde met natuurlijke hars, oude Boomse terracottategels, en ga zo maar door. Daarnaast kozen we ook vaak voor gerecycleerd of afbraakmateriaal. We zijn echte verzamelaars en gooien niet snel iets weg. Zo maakten we de bar met oude afzelia planken, die we zo’n 30 jaar geleden kochten, en stalen rijplaten, die oorspronkelijk bedoeld waren voor vrachtverkeer. Zowel bij interieurinrichting als renovaties is het een kwestie van de juiste materialen in de juiste ruimte en op het juiste moment in te zetten.”
“Zowel bij interieurinrichting als renovaties is het een kwestie van de juiste materialen in de juiste ruimte en op het juiste moment in te zetten.”
Een pand met zoveel karakter mogen inrichten is zowel ongelooflijk dankbaar als ontzettend uitdagend, merkt onze interieurexpert meteen op. “Je wil de originele en ruwe persoonlijkheid van de woning niet wegstoppen door de interieurinrichting te druk te maken en tegelijkertijd heb je ook best wat spullen nodig om zo’n monumentaal pand aan te kleden. Het is dus vooral belangrijk om de mooiste elementen van de architectuur te versterken. Denk aan de patine van de vloer en de originele balken, maar ook aan de oneffenheden in de wanden, de metalen frames van de ramen en de brute houten deuren. Ik wou de stijl en sfeer van de inrichting laten aansluiten bij de sfeer van het gebouw: met natuurlijke materialen en ingetogen kleuren. Maar ook door de buitenruimte naar binnen te halen met veel groen.”
De meubels bestaan uitsluitend uit hout in verschillende afwerkingen en kleuren, waardoor er een natuurlijke eenheid ontstaat. “Voor de decoratie heb ik vooral gewerkt met veel riet – van opbergmanden en vazen tot windlichten en kunstwerken aan de wand –, en veel stof. Plaids, kussens, tapijten, gestoffeerde sofa’s en zetels, en gordijnen in grof linnen: je voelt als het ware de warmte van die binnenruimte zodra je de deur opent. De handgemaakte, etnisch geïnspireerde objecten geven het geheel een avontuurlijk kantje en vertellen stuk voor stuk een eigen verhaal, net zoals het gebouw.”
“Een pand met zoveel karakter mogen inrichten is zowel ongelooflijk dankbaar als ontzettend uitdagend.”